Fjälltur i december

Boxerkompisen och jagbrukar satsa på att göra en helgtur i fjällen i december varje år. Ibland går det, andra år är det för lite snö eller andra problem. I år kom vi upp, och det var jättefint!

Fjällvy

Vi var tre personer och fem hundar. Även denna gång fick Toka stanna hos hundvakten, och inte heller Vide fick följa med. Bara vuxna hundar denna gång. De fick göra nytta även denna gång genom att dra den mesta packningen upp och nedför fjället.

Det var ganska varmt, t.o.m. plusgrader första dagen. Vi startade i -11 grader, men när vi åkt någon kilometer möttes vi av varma vindar och dropp från träden. Det kan vara snabba växlingar ibland. Men när vi skulle ner igen var det kallt på morgonen. Medan vi städade o packade fick hundarna vänta ute, och då fick mina faktiskt ha på sig täcke.

Hilda dec-07

Men nu är det töväder och väldigt isigt och halt. Tack och lov för Icebug - skorna med inbyggda dubbar!

God Jul och Gott Nytt År på er alla!


Smått och gott

Hittills har vintern fått vara kvar i Östersund. Vi har riktigt mycket snö, och just nu ganska kallt - mellan 5 och 10 minusgrader. Det ser hotande ut mot slutet av veckan igen med blidgrader och regn men kanske har  väderspåmännen fel även denna gång. Visserligen kom det några regndroppar och det töade lite förra blidvädersvändan, men vi klarade oss utan alltför stort svinn av snötäcket och det kom t.o.m. mera snö sista dagen.

Salsa och Hilda har börjat löpa, lagom till jul. De är lite luriga båda två numera. Hilda kan droppa lite blod under längre tid innan löpet kommer igång på allvar, medan Salsa knappt blöder alls numera. Inte har jag någon hanhund hemma heller som kan tala om hur det ligger till. Tango var inte intresserad av "sina" tikar innan de kom i höglöp, men då var de väldigt intressanta så man kunde vara ganska säker på hur det låg till. Men båda damerna är väldigt nosiga på promenaderna och Salsa markerar nästan lika ofta som en hanhund. Även Hilda kan kissa två eller tre gånger per promenad - inte vanligt annars!

Lilla (fast inte så liten längre) Toka ser inte ut att löpa än. Jag hoppas att hon tänker vänta ett par månader till. Det är väldigt skönt med Hilda som bara löper en gång per år, utom kanske när man planerar valpkullar. Löp vid den här tiden är ändå ganska bra med tanke på valpleverans senare, men lite jobbigt om hanhunden bor långt ifrån. Bonnie var ju så himla bussig att hon kom resandes till mig med Emil - två gånger t.o.m. (Jag lät lura mig på tidpunkten av Hildas "förlöp".) Men vanligtvis är det tikägaren får ut och resa.

Jag har åkt skidor med hundarna nästan varje helg sedan snön kom, och hittills har jag bara vurpat en gång. Då var det staven som fastnade och hade inget med hundarna att göra. Igår tog jag en runda med Toka som sprang lös, och sedan samma runda med de stora damerna. Eftersom det lutade uppåt på bortvägen tyckte jag att jag kunde få hjälp åt det hållet. Och det fick jag! Jag kunde vila nästan hela vägen upp, och sedan var det ju lätt i nedförslutet även om hundarna fick gå lösa då. Däremot valde jag att ta en omväg för att damerna skulle få lite mer träning inför ev fjällturer, och det var betydligt jobbigare eftersom det inte var spårat alls.

Det är skönt att kunna ta en tur på skidor ibland och slippa gå. Jag har bestämt att försöka motionera hundarna en mil om dagen, och eftersom jag ofta delar på dem och tar Toka en sväng för sig och de andra två för sig, så kan det bli ganska mycket gående för mig. Hundarna brukar få gå åtminstone 7-8 km varje dag och drygt en mil blir det de dagar jag går till jobbet istället för att ta bilen, men för att vara säker på att Hilda och Salsa har tillräcklig kondition för kommande tävlingar och fjällturer så tänker jag vara noggrannare med att det blir en mil varje dag.

Jag förstår precis hur Gunilla känner det med den outtröttliga Busa. Toka är vidrigt pigg hon med! Efter att ha gått en morgonpromenad på 3-5 km, ätit frukost och lekt lite i trädgården tycker man att hon skulle kunna koppla av och sova en stund, men icke. Då vankar hon omkring, bär (och tuggar) på sina leksaker (plus mina kläder, skor och andra saker), smågnäller, vankar mera, kommer och ska bli kliad osv, osv. Jag släpper ut henne i tron att hon är kissnödig, då skäller hon på alla förbipasserande så jag måste ta in henne igen, och så gnäller hon lite till, vankar av och an, och så håller hon på.

Till sist brukar hon väl ändå lägga sig ner, men vissa dagar tar det lång tid. De dagar jag jobbar är hon så illa tvungen att ta det ganska lugnt, men då är hon desto piggare på kvällen istället. Och då är jag trött... De lediga dagarna försöker jag träna lite lydnad med henne, det är effektivt med hjängympa för att få henne trött, men de dagar jag arbetar blir det mera sällan som jag orkar. Det är ju inte bara Toka som ska tränas....

En sak jag glömde skriva i julhälsningen (kommer snart till alla Turbulenser) är att det är ju en som tävlar väldigt flitigt och har haft stora framgångar i år. Matte får numera räknas till Turbulenserna och vovven har definitivt en del i Turbulens han med. Jag menar förstås Bonnie och Emil! Men Emil får nog nöja sig med att ståta med sina reultat på Marimick's hemsida, hoppas att han inte ta illa upp.