Händelserik tid

Ibland händer det så mycket att man inte riktigt hinner med! Hilda och jag har tävlat elitspår - det gick inte alls! Hon startade så käckt och tog upp ett spår, vi gick ut ur rutan och så hör jag "Tillbaka till rutan!" Attans, tänkte jag, går hon på viltspår? Vänder hunden, säger lite vagt "Spåret", och Hilda sa ungefär - "Nehej, skulle vi inte spåra idag." Och så var det med det.

Nu visade det sig att hon var på spåret men åt fel håll, men det uppfattade jag inte. Kanske hade det gått bättre om jag hade vetat det, men antagligen inte. Nu tror jag i alla fall att Hildas brukskarriär är över. Vi ska se om vi klarar att få ihop ett LP3, det vore roligt, men annars får Hilda bli en aktiv sällskapshund i fortsättningen. Det tror jag hon trivs bra med!


Bolero på språng

Sedan har Toka och jag tävlat lägresök. Det var Tokas allra första söktävling, och med allt som varit med valpar och jobb har det blivit lite dåligt med sökträningen inför tävlingen. Det gick i alla fall riktigt bra, om man ser till det stora hela. Tyvärr satt inte markeringarna fullt ut, så det blev 2 figuranter och lite strul med den ena markeringen och 6,25 i betyg. Men sökviljan var det inget fel på, och alla figuranterna var hon fram till så det lovar gott inför framtiden. (Vi vann klassen och totalpoängen hade räckt till uppflytt...)


Quickstep "Kvicken" (till vänster) och Rumba (till höger i bild) i kamptagen

Tre av valparna har fått nya hem. Quickstep blir kvar i Sollefteå. Trots alla föresatser från "gästhemmets" sida, så föll de för hans charm och nu får han stanna. Det känns jättebra. I familjen finns redan två tervar varav den ena är halvsyster till Hilda, så det blir ingen chock för familjen att upptäcka hur det är att ha terv! ;-)

Flamenco har nytt hem och nytt namn. Han kallas numera för Felix. Han har inte flyttat så långt, så jag kommer att ha möjlighet att följa honom och se hur han utvecklas. Hans nya ägare tvekade länge innan de bestämde sig för att skaffa hund, men nu går de in för hundägandet med liv och lust. Jag gillar speciellt det med ljudboken om hunduppfostran! Felix kommer att få det så bra.


Flamenco

Och under helgen fick Polka hastigt och lustigt nya ägare. Jag talade om för hennes nya matte att jag hade en hund som skulle passa henne bra, och var tydligen så vältalig så att det blev bestämt till nästa dag! Så Polka har också fått ett toppenhem, med vana hundmänniskor. Vi får väl se om övergången från Hovawart till Tervueren blir smärtfri, men än så länge verkar det fungera. :-))

Men nu har jag fått svårt med val av valp igen! För att få lite avlastning och hinna med jobb, vuxna hundar och valpar, har jag haft två valpar inhysta på pensionat under juni. Jag har växlat valpar ca en gång i veckan, och nu när Polka försvann kunde jag inte låta Rumba eller Bolero sitta ensam på panget. Alltså har Knas fått tillbringa en vecka där, och Rumba (vars tur det var att vara hemma) har fått vara ensam valp i huset.


Pasodoble "Knas"

Tänk vilken trevlig hund hon är! Lättsam, orädd, social, kampglad, följsam, självständig. Sover hela nätterna, är nästan rumsren (om jag är med och passar henne lite), lyssnar på tillsägelser. Hur ska jag kunna sälja henne? Men jag gillar ju Knas skarpt också! Och två hundar till ska jag INTE ha!


Polka eller Rumba? Kanske Polka...

Jo, jag gillar Bolero jättemycket med, men där hade jag liksom kommit till beslut i valet mellan honom och Knas. Men Rumba hade jag egentligen bestämt att hon skulle säljas, eftersom jag skulle behålla en hanhund den här gången. Nåja, vi får väl se om det dyker upp några fler valpintressenter, och vad de har för möjligheter och önskemål. Ett är säkert - det ska vara minst lika bra hem som resten av kullen har fått för att det ska bli någon affär med någon av valparna!


Det här är i alla fall Rumba!

11 veckor

Imorgon blir valparna 11 veckor. De växer så det knakar och äter som små hästar. Dessemellan sover de, leker, och följer med på små skogspromenader. Mina snälla grannar tar in en eller två till sig på lediga dagar och ger dem lite extra kärlek och uppmärksamhet. Jag gör det där jobbiga, som att klippa klor, stoppa i avmaskningspiller och liknande.


Matdags. Valparna har fått långa ben och pälsen har ljusnat.

Det har varit jobbigt en tid. Förkylningarna har löst av varandra, och jag hann inte mer än konstatera att ÄNTLIGEN hade hostan från den ena förkylningen gått över, så slog nästa till. Sedan har det varit strul på jobbet med diskussioner om vägval för framtiden som tagit tid och kraft. Det har också blivit konsekvenser som nog ingen av oss hade förutsett.

Jag har nu bestämt mig för att det blir Pasodoble (Knas) som får stanna hos mig. Jag har haft en viss längtan efter hanhund sedan Tango gick ur tiden, och nu känns det som tiden är mogen. Men det var inget lätt val. Bolero är en riktig myspelle som också är trygg och framåt. Quickstep är pigg och tuff, Flamenco lite mjukare men mer energisk än Bolero, och Pasodoble är störst, framåt och trygg som de andra.

Det var när jag var och hälsade på boxerkompisen med både Bolero och Knas som jag bestämde mig. När Katarina släppte in sin stora boxerhane Vide till valparna, så backade Bolero och skällde, medan Knas gick fram och hälsade (och klättrade upp med framtassarna på Vides rygg). Nog tror jag att Bolero snabbt skulle vänja sig vid Vide, men lille Knas var bara inte rädd alls. Och så har det fortsatt.

Vi var på brukshundklubben en dag, där fanns först en Holländsk herdehundsvalp som Knas genast började leka med. Sedan var han fram och hälsade på en malle-hane (snäll sådan), och sedan lekte han med en Bouvier de Flandres-valp. Och för varje ny hund så var det lite - "Åh, en lekkompis! Kul!"


Pasodoble vilar i skuggan

Egentligen undrar jag om inte den vassaste brukshunden i gänget är Rumba. Hon är en riktig liten tuffing, ganska självständig, har stort föremålsintresse och är säker på sig själv. Ingen nybörjarhund direkt. Polka går inte av för hackor hon heller, men hon är inte fullt så självständig och mer kelen än Rumba. Båda tjejerna är riktigt snygga - ja, det är de faktiskt allihop!

De har en vacker röd färg, ganska mycket charbonnage för åldern, bra mask, fina vinklar och rör sig bra. Fina huvuden och öron har de med. Nu är jag inte utställningsdomare, men lite känsla för rasen har jag väl ändå fått under åren.


Flamenco smyger på en kompis..

Ja, Flamenco är kvar. Valpköparen ändrade sig i sista stunden, så den gossen har inte heller flyttat hemifrån. Jag får hoppas att det dyker upp nya personer som vill ge mina valpar nya hem.

Jag höll på att glömma den stora nyheten - Armagnac von Scathach (dans-valparnas pappa och drink-kullens halvbror) med matte Carmen Nauss kom på 15:e plats av 80 startande i tyska mästerskapen i IPO för alla raser!! De kom med på en reservplats, och lyckades så bra. En helt fantastisk prestation! Grattis från kennel Turbulens!