Duktiga Toka

I helgen har det varit brukstävlingar på Östersunds brukshundklubb (i samarbete med Föllinge-Krokoms BK). Och vi har tävlat (och hjälpt till med spårläggning för elitklass).

Först ut var Toka på fredag kväll och appellklass spår. Det var en chansning, i alla högsta grad! Vi har hunnit träna kanske fem spår i år, varav ett fältspår! Lydnaden har en hel del gemensamt med lydnadsklass ett, men hoppet och apporteringen är lite mer avancerad, och framförgående är helt nytt. Framförgåendet var bara att glömma, det blev alldeles för ont om tid för att lära in det. Men det andra kanske skulle kunna gå hjälpligt...

Sedan var det förstås budföringen - den hade vi nosat lite på tidigare. Men det blev så kort om tid. Två veckor innan tävlingen belv det barmark, och det var ungefär så lång tid som jag fick på mig att träna inför tävlingarna - på grund av diverse.

Men det gick! Toka fick ihop 228,5 poäng och uppflytt! Lilla duktiga vovven! Spåret gick bra. Lite osäker var hon, och jag kunde inte låta bli att bromsa lite i ena vinkeln när hon var på väg långt över på fel sida av spåret - det fick vi poängavdrag för. Men alla apporterna markerade hon snyggt.

Budföringen gick också bra. Ingen tjuvstart vare sig hos mig eller mottagaren, men när hon kom  tilbaka hade hon svårt att bestämma sig för till vilken person hon skulle gå! Det löste sig, men någon snygg ingång blev det inte.

Hon blev så till sig av all publik och alla hundar att jag aldrig trodde att hon skulle ligga på platsliggningen. Speciellt inte som hon hamnade närmast publiken. Hennes hals var välidgt lång, och hon tittade sig runt omkring hela tiden - men hon låg! Ända tills jag var på väg tillbaka och hade en meter kvar, då satte hon sig. Men då var momentet slut så vi fick en tia i betyg.

Lydnaden gick sådär. Hon är inte riktigt mogen än, och har svårt att koncentrera sig på matte. Men förutom ett vackert ställande istället för läggande, så fick vi poäng på alla moment (ja, inte framförgåendet då, det avstod vi). Och det räckte. Nu får vi inte tävla i nästa klass förrän Toka är 18 månader, så nu kan vi ta det lugnt och träna.

Hilda tävlade högre klass spår på lördagen. Hilda skötte sig jättebra, med tanke på den träning hon fått. En förarglig nolla på krypet ifrån uppflytt belv resultatet. Bakspår vid upptaget, visserligen (det är sånt som händer) men alla pinnarna och en nia på uppletandet. Matte är jättenöjd, speciellt som Hilda har tyckt att uppletandet är ganska besvärligt.

Lydnaden gick sådär. Framåtsändandet gick egentligen över förväntan - i alla fall på tillbakavägen. En snäll medtävlande sade att det var tio-mässigt... Men tyvärr gick det inte alls lika bra åt det första hållet så betyget blev en sjua. Resten var blandat bra och dåligt, och inte tillräckligt bra för uppflytt. 481 poäng ska egentligen räcka, men det står något om hur det ska fördelas på lydnad och special... det stämde inte för oss.

Idag har jag inte tävlat, tack och lov. Det är jobbigt att vara så nervös två dagar i rad.... Vädret har också varit påfrestande med omväxlande korta solglimtar och dessemellan isvindar och snöbyar!! Men Tokas uppflytt uppväger det mesta!  

Duktig Toka
Toka (fotograf Kattis Lundgren)