Ny vår/försommar

Det har inte blivit mycket skrivet under det senaste året. Det har hänt en del och det är hög tid med en uppdatering.
 
Knas och jag tävlade elitsök i fjol, och såg att cert eller certpoäng inte var någon omöjlighet även om vi inte fick till det. Men det är bara att försöka igen, och träna, träna, träna. Lydnaden har vi pysslat med i höst och vinter, men söket fick vila under vintern. Nu har vi precis kommit igång igen och har siktet inställt på tävling i slutet av juni - om träningen gåt bra.
 
Som "uppvärmning" på tävlingssäsongen har jag anmält mig och Knas till högrespår i slutet på maj. Det är lite lättare att träna spår på egen hand och kunna sikta in sig på precis de detaljerna som behöver finslipas. Söket är väldigt trevligt eftersom man tränar med andra, men där måste man förstås anpassa sig efter sina träningskamraters önskemål och kunskaper. Eftersom de flesta tränar på lägre nivåer är det lite svårt att komma med krav på elitbana, svår terräng och många dolda legor. Men det är just de sakerna Knas och jag skulle behöva träna på.
 
Jag hade planerat en valpkull till den här våren, men det kom lite saker emellan. Dels blev Bolero halt, och innan vi fått besked om att det inte rörde sig om något ärftligt, ville jag inte låta para Rumba. Glädjande nog var det inget sådant, men beskedet kom försent för parning. Tråkigt, men vi kanske får en ny chans nästa vår, vi får se. Sedan har jag fått operera mitt knä och konvalescensen är långvarig och inte över än, även om jag har svårt att hålla mig i skinnet och går mer i skogen än jag misstänker är riktigt bra. Så det var nog lika bra att det inte blev en valpkull, trots allt.
 
Det finns ändå spännande valpplaner på gång som rör en av kennelns hundar. Krokasmedens Wannabe "Wilda", som samägs med kennel Ullhedens, är nyligen parad med Ullhedens Åzzy. Wilda är ju kullsyster med Ernst som vi tänkte para Rumba med, och Åzzy är barnbarnsbarn till Lilla Eklidens Alannah som är vår stamtik! Det är kennel Ullhedens som tar den här kullen, men det är inte omöjligt att en valp ur den kombinationen hamnar på kennel Turbulens.
 
Även de andra turbulenserna har tagit det lugnt under vintern. Men nu börjar flera bli tävlingssugna och någon har t.o.m. startat. Jag tror att Troja tävlar idag, så jag håller tummarna för att det går bra och önskar alla lycka till!

Rumba på besök

Såg att jag aldrig la in det här från förra sommaren, men bättre sent än aldrig... ? Här kommer det i alla fall.
 
Det blev verkligen en "riktig" sommar i år. Temperaturer runt +30 grader hör inte till vanligheterna I Jämtland, men i år hade vi flera veckor med sol och värme. Det kom några regnskurar emellanåt, så gräsmattan växte och frodades och hann bli alldeles för lång mellan klippningarna.
 
Hundarna (och jag) tyckte det var lite jobbigt i värmen, och den där intensiva träningen som jag hade planerat för juli månad kom av sig till viss del. Kennellägret i Ånge blev en het historia, men mycket trevligt trots det. Istället för mycket skogsaktiviteter med spår och sök, blev det mest korta lydnadspass på förmiddagarna och lite på kvällarna. Eftermiddagarna letade vi upp badställen för hundarna och fick se lite olika sätt att förhålla sig till vatten och simning.
 
Bolero utmärkte sig genom att simma ut i sjön och sedan simma omkring därute tills matte sent omsider lyckades locka in honom till land. Andra gillade att simma med sällskap av sina förare eller för att hämta pinnar. Och vissa fick övertalas för att alls våga släppa kontakten med bottnen. Men alla såg ut att tycka det var skönt att få svalka sig.
 
Det har tävlats en del också, med varierande framgång. Det har fattats några förargliga poäng för flera av oss för det där uppflyttet, eller förstapriset, som man så gärna vill ha. Andra har lyckats bättre. Men det är jättekul att så många i danskullen har kommit ut på tävlingsbanorna!
 
För någon vecka sedan åkte jag förbi Mora och hämtade upp Rumba. Hon bodde hos oss en vecka för att vi skulle lära känna varandra bättre inför den planerade valpkullen till våren. Rumba är en mycket behaglig fröken! Det var inga problem för henne att byta hem ett tag, och hon kom bra överens med morsan och brorsan.
 
Knas blev störtförälskad i syrran. Hon hade löpt några veckor tidigare, och Knas har inte lärt sig när tjejerna ät mottagliga för sexinviter. Han var alldeles till sig de första dagarna, och verkade inte ha givit upp hoppet helt ens sista dagen. Men på slutet blev det i alla fall mer lek av det hela. Rumba sa ifrån när Knas blev för närgången, men verkade inte tycka direkt illa om uppvaktningen. Jag tror inte de ska få vara tillsammans när Rumba löper på riktigt!
 
Rumba är så välkommen tillbaka. Följsam, orädd och livlig är hon, social och kelen också. Vi tränade lite på Brunflo BK en kväll när jägarna tränade som bäst inför älgjakten på skjutbanan alldeles i närheten, och skotten bekom ingen av dem det minsta. Att Rumba också är en bra tävlingshund har hon redan bevisat, och mer ska det väl bli.