Årets tävlingsdebut

Först kanske jag skulle börja med Lone och Quickstep, för de har tävlat lydnadsettan med finfint resultat. Ett förstapris och höga poäng, tyvärr har jag glömt hur mycket.
 
Toka och jag skulle tävla i högresök förra helgen hade jag tänkt. Jag var lite rädd att hon skulle vara lite loj pga skendräktighet så vi körde ett ganska hårt träningspass helgen innan som test, men det gick galant. Hon jobbade på bra trots att det var varmt och jag kände att det var värt ett försök att starta, trots att tävlingen låg långt bort.
 
Sagt och gjort, vi steg upp 04:30 på söndagmorgonen och packade oss iväg. Hilda fick stanna hemma med hundvakt medan Knas fick följa med. Det var en underbart vacker morgon, och resan på 23 mil kändes inte alls betungande. Det var ännu kyligt i luften när vi for (bara 3 plusgrader när vi kommit halvvägs), men när vi kom fram hade det hunnit bli betydligt varmare.
 
Tävlingen började med uppletande. Och senast vi tränade uppletande gick det inte lysande, men eftersom det bara är tre föremål som krävs i högre så trodde jag nog att det skulle gå. Toka var lite seg men jobbade på och kom in med ett första föremål efter någon minut. Ut igen, stannade till och nosade någon gång men så fick hon korn på ett föremål längst ut i ena hörnet och kom in med det. Sedan gick det lite trögare med trav ibland och ett par stopp, men ut gick hon och vid stoppen fortsatte hon med letandet när jag sa till henne. Men något mer föremål kom hon inte in med innan tiden var ute.
 
Ja, två föremål ger ju högst betyg 8 i högre, och det trodde jag ju inte att vi skulle få eftersom det hade varit lite struligt. Men när jag frågade vad vi hade fått för betyg fick jag svaret att det blev 0 eftersom det bara var två föremål och eftersom hon hade sprungit omkring i rutan.. Jag brukar inte protestera mot domarbeslut så jag sa bara "Jaha!" och gick iväg med Toka.
 
Men sedan blev jag både arg och besviken. Det krävs bara ett föremål för godkänt i högre, och Toka kom in med två. Hon klibbade inte vid mig och hon jobbade hela tiden, om än med ett par påminnelser. Jag var bara tvungen att fråga domarna om de inte hade blandat ihop högre och elit (reglerna har ju ändrats), men det hade de inte, sa de.
 
Ja, då var det inget att göra åt saken, men det kändes bra meningslöst att fortsätta tävlingen då chanserna att få uppflytt kändes väldigt avlägsna med en Toka som var lite ur form, mycket varmt väder och en matte som var på dåligt humör.
 
Som tur var kunde jag ändå utnyttja resan. Knas fick träna platsliggning med skott - jag lade honom på en annan plan när det momentet gick för de kvarvarande ekipagen. Sedan for vi till klubben i Ånge på vägen hem och tränade lydnad. Knas och jag ska tävla där den kommande helgen. Knas var jätteduktig, och jag fick en fin fikapaus i solen, så då kom mitt goda humör tillbaka.
 
Men jag kommer inte att tävla på den klubben igen, trots att det är en trevlig klubb och trots att det har gått bra för mig att tävla där. Det är helt enkelt inte värt resan.
 
 

Våren kommer

Det blev en fin vårvinter med möjlighet till härlig skidåkning i skog och på myr. Men nu är snön borta och små vårtecken börjar synas. Lite blåsippor i skogen, tussilago längs vägkanterna och i trädgården blommar krokus och scilla. Och därmed kan "skogsträningen" börja - spår och sök med hundarna!
 
Och det har blivit intensivträning i sök för hundarna den senaste 1½ veckan. Ett sökpass hann vi med hemma, sedan for vi iväg till Falun för en hel sökhelg med nya och gamla sökkompisar. Mycket trevligt! Och efter det fortsatte jag ned till Eksjö i Småland för en sökkurs i AfBV:s regi.
 
På vägen ned hann jag hälsa på ytterligare kompisar och min syster (jag försummade resten av släkten den här vändan), och jag fick också uppleva mer av våren än vad Östersund hade att bjuda på. En av många fördelar med att ha hund är att man får vänner över hela landet! De allra flesta av mina vänner har någon anknytning till hundar..
 
Lägret i Eksjö var både väldigt trevligt och givande. Trevliga träningskompisar och en duktig instruktör gjorde att man fick inspiration och nya idéer. När sedan Knas gick som tåget och hela tiden klarade nya svårigheter så kan det ju inte bli annat än lyckat! (Han är en fantastisk hund, min "lille" Knas - det har jag visst sagt förr.) 
 
Det enda som inte var toppen var att Toka inte var på topp. Troligen spökar hormonerna efter löpet. Hon kan bli lite dämpad några veckor efter löp, och då är det svårt att få till bra träning. Det är lite trist när det kommer just när man är iväg på kurs (och dessutom har anmält och kommit med på tävling sedan) men det är sån't som händer. Tur då att jag hade två med mig och kunde låta Knas gå två pass om dagen istället. Ja, nu var mina träningskompisar bussiga och lät mig träna två hundar vissa pass - tack snälla ni!
 
Men det var nog sommarsemestern som gick den veckan. Jag har bestämt mig för att starta en egen klinik, och nu blir det fullt upp med att få igång verksamheten. Lokal har jag hittat och banken har lovat mig att få låna pengar, så då är det "bara" allt annat som ska till. Hjälp! Dessutom ska jag jobba ett par dagar i veckan på apotek och en månad i sommar. Men det är det värt!