Vem där?

En hund springer över planenDen ser ut att ha roligt

 

Den ser glad ut

 

Den flygerLivet lekerDet är Salsa, och hon fyller 10 år!GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!


Sol och vår!

Nu har det varit flera soliga dagar i rad och det känns verkligen som om våren är här. Fåglarna kvittrar i buskar och träd, och det droppar från taken när solen ligger på. Det är mycket att hålla i tankarna just nu, och dagarna galopperar förbi. Tack vare hundarna kommer jag ändå ut i vårvädret, och då gäller det att stanna till och njuta av stunden.

Raki artar sig, och det ser ut att bli en riktigt trevlig hund av honom i alla fall. Han är inte så intresserad av helt främmande personer - han går fram och nosar som hastigast - men han är inte det minsta bekymrad över att det finns folk runt honom.

Andra hundar är heller inte så viktigt längre. Igår hade jag Raki lös och var lite ouppmärksam, så Raki upptäckte en hund på lydnadsplanen före mig och sprang fram mot den! Men han skällde inte och när jag ropade kom han tillbaka till mig utan att ha varit ända fram. Sedan gick han lös bredvid mig till bilen (med hjälp av lite godis, men ändå) och sedan tillbaka till klubbstugan igen, utan att just bry sig om hunden på planen. Jag kände mig väldigt stolt över honom!

Likadant i morse såg han en annan hund inte långt från oss när vi var ute på morgonpromenad, och fastän Raki var lös så kom han till mig när jag ropade och varken skällde eller försökte sticka efter den andra hunden. Förutom de dumheter han hade för sig i början med folk och hundar, så har han hela tiden varit en väldigt trevlig och rar valp, som inte hittar på mycket dumheter. Pigg, glad och lekfull, och samtidigt lyhörd och följsam. Och ändå ingen mes..Raki är en kraftig kille, och nu har han blivit mörkare igen. Och mycket päls har han!

Redan mars

Jag förstår inte hur vintern har kunnat gå så snabbt. Nu är det redan mars månad och fåglarna börjar lite försiktigt att sjunga vårsånger. Inte för att vintern på något sätt är slut - nu kommer den bästa tiden av den årstiden! Men det går ändå mot vår och allt längre dagar. Jag brukar ha lite svårt att hänga med i förändringen, för det går så snabbt under mars-maj. Men det är klart positivare nu än med samma snabba förändring mot kortare dagar under hösten.

I helgen var det utställning, och det kan vi passera förbi utan vidare kommentarer! Bara snabbt konstatera att Raki sätter min självkänsla på prov och kommer att kräva en del arbete från min sida, och att jag måste lära mig att bli mer diplomatisk mot folk. Att retas i fel ögonblick och med fel person är inte helt lyckat... Det blev blått för både Toka och Raki (andrapris alltså).

Det är mycket som händer i mitt liv just nu. Planerna för framtiden tar form, sakta men säkert, och det känns både jätteroligt, spännande och lite läskigt. Ibland tar planerna ett stort skutt framåt, sedan verkar det gå i stå, och sedan rör det på sig igen. Det är tusen saker att tänka på, och hjärnan verkar arbeta övertid på nätterna och ger mig konstiga drömmar.

Tre glada tervar; Raki längst till vänster, Hilda främst och Toka strax bakom Hilda.

Raki är en utmaning, som jag inte vet om jag har tid och ork med, fullt ut. Han är en snäll valp, lyhörd och ganska lugn. Men han har mer skärpa än de andra haft, han är lite mer reserverad mot främmande människor och han fortsätter att kasta sig i kopplet mot främmande hundar och skälla. Får jag kontakt med honom kan han passera andra hundar utan att bry sig om dem, men om han har börjat skälla så kan det ibland vara svårt att bryta och få kontakt.

Det här är ju något som man bara kan träna när det finns andra hundar i närheten, vilket är lite jobbigt. Jag skäms lite att ha en hund som "beter" sig på det viset, och man väcker ju viss uppmärksamhet när hunden vrålar och kastar sig i kopplet! Men det är bara att bita ihop och försöka le, medan man försöker få det lilla monstret att titta upp mot mig istället för den mötande hunden.

Och det går riktigt bra, riktigt ofta. På utställningen kunde han så småningom gå förbi de allra flesta hundarna utan att bry sig om dem och med ögonkontakt med mig, och bara voffa ett par enstaka voff mot de flesta andra. Så nog ska det gå att träna bort. Och Raki gick med svansen högt hela tiden, hoppade glatt omkring på läktaren och hälsade hjärtligt på folk både där och nere i manegen (efter bedömningen), så miljön var inget problem.

Tango och Salsa bjöd på utmaningar av olika slag, medan Hilda aldrig har bjudit på några egentliga svårigheter. Snäll och glad, samarbetsvillig och läraktig - det enda som saknas är lite mer vilja när det tar emot. Toka är perfekt för mig. Hon är en Hilda med mer motor och en otroligt trevlig hund rakt igenom. Så nu kommer Raki och vänder upp och ner på min bekväma tillvaro. Det är troligen utvecklande för mig att ha honom och jag tycker verkligen om honom, men.... tänk vad lättsamt det är med "snälla" hundar!


Lillen växer! Hilda till vänster, Toka med baken åt kameran och så Raki bakom Toka.