Bara Raki kvar

Lagom som jag ställt in mig på att ha två valpar kvar över jul och nyår, så hörde en familj av sig och ville ha en av gossarna. Sambuca har precis åkt iväg med dem till Stockholmstrakten, och både Raki och jag saknar honom mycket redan. Sambuca kommer att få det jättebra, men jag har hunnit bli mer fäst vid honom än jag borde och nu känns det tomt.

Raki springer omkring och letar Sambuca, och gör att det känns ännu värre för mig. Han fick leka med storasyster Toka en stund, men nu var det Raki som tyckte det var lite läskigt medan Toka tyckte det var jättekul. Syster Toka har helt accepterat valparna vid det här laget, och istället för att springa undan med valpen efter sig, så var det hon som sprang efter valpen. Kul men lite otäckt, sa Raki. Var är brorsan?

Äntligen ser det ut som vinter ute, och mitt humör blir allt bättre i takt med att omgivningarna ljusnar. Årets höstmörker i kombination med influensan gjorde mig rejält deprimerad, och ingenting kändes riktigt bra. Nu känns det mycket bättre, även om Sambucas avfärd lägger lite sordin på stämningen. Men samtidigt är jag jätteglad att han har fått ett bra hem, för hur gärna man än vill och försöker, är det svårt att räcka till för fyra hundar varav två små valpar.

Nu gäller det bara för mig att komma ihåg hur mycket besvärligare det är med tre hundar än med två, så att även Raki får flytta hemifrån.... För närvarande känns det mycket svårt att tänka sig att sälja honom.


Grått och blött

Usch vilken tråkig höst det har varit i år! Om detta är ett resultat av dem globala uppvärmningen så känns det som mycket angeläget att börja leva miljövänligare. Grått, dimmigt, mörkt och smutsigt, dag efter dag. Men som tur är kommer det ändå någon dag med lite blå himmel och några solglimtar, och tänk vad härligt det blir då.

Pojkarna har anpassat sig till de nya vanorna med beröm godkänt! De går på koppelpromenader som de inte gjort annat, de kliver in i på nya ställen som om de ägde stället och de kopplar av i bilen och somnar under bilfärden. De är duktiga och kissar och bajsar ute - när jag hinner med att skicka ut dem. Och det är inte alltid så lätt när de leker och far omkring.

Jag försöker ta ut dem när jag tycker att det borde vara dags, men när det inte blir något ute så måste de ju få komma in igen. Och då kan det bli en olycka inne fem minuter senare. Men det går framåt, och de har verkligen inget emot att göra ifrån sig ute.

Jag försöker få till några fina bilder på pojkarna, med hjälp av utomstående och på egen hand. Men det har antingen varit för mörkt, eller också hinner fotografen inte med att fånga valpen på bild. En dag då det faktiskt var lite snö på marken försökte jag ta några bilder på valparna när vi besökte brukshundklubben, här kommer de:

Raki inspekterar övre planen

 

 
Hur gör man här då?


Titta, jag klarade det! Sambuca har förstått.

Raki var bara omöjlig att få en bild på framifrån. Men jag ska göra fler försök, hoppas bara att det fryser på igen och helst blir en solig dag snart.


En stor dag

Nu har valparnas "riktiga" liv börjat. Flickorna har flyttat hemifrån och börjat fått uppleva den stora vida världen. Rapporterna hittills är positiva, resan gick bra för båda två och de har klarat den första kvällen i sina nya hem. Jag hoppas att de inte har hittat på för mycket bus idag...

Pojkarna har faktiskt också fått nya upplevelser. Mina planer på koppelträning, bilåkning och skogspromenader när valparna blivit nästan stora nog kom av sig när jag insjuknade i influensa (misstänker att det var den nya varianten). Hög feber i 3-4 dagar och sedan en kraftig luftrörskatarr och stämbandskatarr satte ned orken ordentligt, och det var med nöd och näppe jag klarade de dagliga städbestyren och de vuxna hundarnas promenader - tack och lov för febernedsättande medicin! Valparna fick nöja sig med trädgården, men de verkade rätt nöjda med det.

Men nu med bara två valpar kvar och en mindre ansträngande hosta så har miljöträningen satt igång. Idag blev det biltur till skogen, en liten skogspromenad för de små och spårträning för de stora. Mer bilfärd, nu till hundklubben där det för ovanlighetens skull fanns några som tränade. Lite socialiseringsträning för de små (samt fotografering) mera bilåkning (med sovande valpar) till skogen igen där Hilda och Toka fick tillfälle att springa av sig lite.

Sedan hem där valphagen monterades ner. Nu lär det märkas vad som är valpsäkert och inte.... Valparna ska få bli fullvärdiga flockmedlemmar nu, och vi ska börja skapa nya fasta rutiner för rastningar och måltider. De måste ju fungera i flocken och ffa kunna vistas i möblerade rum, vilket inte minst lär vara bra för deras nya ägare (när sådana dyker upp).

Sambuca började faktisk att ta sig en titt på den stora vida världen redan igår. Matte var inbokad för fotografering och fick gärna ta med sig en gullig valp. Så Sambuca stuvades in i bilen (det blev lite ont om tid mellan valpköparna) och matte for iväg. Lite pip och lite klättra (buren hanns inte monteras i ordning), men resan gick bra.

Väl hos fotografen skötte sig Sambuca med den äran - "Jaha, ska jag vara här nu. Jag strosar omkring lite när jag får, annars sitter jag snällt på mattes arm. Inte kissa och bajsa inne, nej."

Jag ska höra om jag kan få använda någon av bilderna till hemsidan - det var en jätteduktig fotograf och t.o.m. jag såg hyfsad ut. (Jag har tagit bilder för körkort och pass i år - HU, DET var inga roliga kort! Men den här fotografen fick mig t.o.m. att se trevlig ut).

Båda valparna är så mysiga! Raki är härligt framåt - hälsar glatt på främmande och undersöker nya miljöer utan att tveka. Sambuca är lite försiktigare, men tar sig fram han med. Han känns inte osäker eller otrygg, men han är inte lika tuff som brodern.

En närbild på Sambuca:


Flytta hemifrån

Tiden går med raketfart ibland, och idag har de två flickorna flyttat hemifrån. Ouzo har flyttat till moster och gammelmoster hos Inga-Lill i Nyköping och kommer att kallas för Zpeiha (var det så det skulle stavas, Inga-Lill?). Få se om lilla Zpeiha blir SM-hunden Inga-Lill letar efter...? Nåja, Zpeiha kommer att få ett bra hem med en matte som älskar sina hundar och ger dem en meningsfull tillvaro. SM-starten ligger ju en bit bort...

Absinthe, som kommer att heta Troja, har flyttat till Jenny i Ludvika. Jenny har länge längtat efter egen hund, och har under tiden skaffat sig goda kunskaper och erfarenheter om hundhavande och hundträning, så jag tror Troja och Jenny blir ett bra lag tillsammans. Det ska bli spännande att följa deras karriär.

Kvar är de två gossarna, Raki och Sambuca. Hade jag inte haft Toka som uppfyller mina förväntningar på en bra tävlingshund så hade Raki varit en självklar kandidat för mig. Han påminner mig mycket om Toka med sin energi och utstrålning. Någon kommer att få en hund med stora förutsättningar att bli en riktigt bra tävlingshund!

Sambuca är helt enkelt en goding! En stor nallebjörn, snäll och rar. Lite kan nog skenet bedra - det kan finnas bra mycket mer energi än vad som syns idag. Men han är den som har vuxit mest, och växande tar på krafterna. En mysig kompis och en - kanske - mer "lagom" tävlingshund. Mer som mamma Hilda än vad Raki är. Någon kan få en väldigt mysig kompis.

Igår badades alla valparna, och de har fått hålla sig rena tills nu. Men pojkarna är i trädgården och lever rövare  igen, så nu blir väl allting smutsigt. Men de var väldigt fina så länge det varade!

En bild på de fyras gäng, innan de skingrades.


Liten presentation

Tänkte att jag skulle presentera valparna lite en och en. De skiljer sig lite åt både vad gäller utseende och karaktär, och det kan ju vara roligt att veta hur de är idag.

RakiRaki är en personlighet med stark utstrålning. Fråga dem som träffat valparna vilken de lade märke till mest, och jag är säker på att svaret blir "Raki". Han är mycket energisk och är inte stilla många sekunder, är den som somnar sist och vaknar först. Han har stark egen vilja - blir mycket upprörd om han inte får som han vill! "TÄNKER DU LÄMNA MIG HÄR - JAG VILL JU VARA MED DIG!!"

Men vi lär oss båda två. Jag har lärt mig att Raki måste varva ner en liten stund innan man lämnar valphagen, Raki att det inte lönar sig att skrika.

Men Raki kan också slappna av direkt från lek - om man tar upp honom i famnen. Då kan han visa magen och njuta av att bli kliad, och pussa en på kinden. Han är både självständig och kontaktsökande, en riktig raring! Raki kan nog ge sin blivande ägare - vem det nu blir - lite gråa hår, men kan också bli en kanonhund i rätt händer. Raki är till salu.


Sambuca


 

Sambuca är mer filosofiskt lagd än sin bror. Energin är det inget fel på, men han kan ta en kort stund på sig att studera händelseförloppet innan han kastar sig iväg - en ovanlig egenskap hos en terv...? Liksom sin bror tar han gärna kontakt men är ändå orädd och utforskar omgivningen på egen tass. Gosig, lekfull ja, helt enkelt en väldigt trevlig bekanskap. Han är den största av valparna idag.

 

Sambuca är också till salu.


AbsintheAbsinthe (överst i bilden) är en dam som känns mycket trygg i sig själv. Som alla syskonen gillar hon att bli kelad med och att "få vara med", men hon utforskar omgivningarna med nyfikenhet och utan stora åthävor. Självklar, är ett ord som jag tycker beskriver henne bra, stabil passar också. Pigg och framåt (det är de alla), stort föremålsintresse (de andra också)... Allt finns där, men utan överdrifter. Absinthe är den jag söker en aktiv och duktig fodervärd till - jag vill i alla fall ha en chans att fortsätta aveln.

 

OuzoOuzo är en snäll flicka (tror jag) - med en liten smådjävul i sig. Hon är den som oftast drar de andra i svansen (och matte i byxbenen). Annars är hon den minsta i kullen. Liten, söt och med en bra av-knapp. Hon kopplar fortast av när de kommer in från trädgården. Men full av energi när hon är vaken och far omkring med de andra. Liksom de andra uppskattar hon en kelstund - då faller hon nästan i trans!

 

Ouzo är såld.

 

Om jag har någon favorit - tja, jag vet inte. Raki har en tendens att märkas mest, men alla är så goa och pigga, att det inte finns någon jag inte skulle vilja ha. Tur att jag inte är valpköpare och ska välja...


Första koppelpromenaden

Hur många varv snurrar en 6-veckorsvalp runt benen på den som går med den under en hundrameters promenad? Inte vet jag, men det var VÄLDIGT många!

Som ni förstår, har jag nu provat att gå med valparna i koppel. Jag började ambitiöst med alla fyra tillsammans (Bonnie och jag klarade ju hela kullen när Toka och hennes syskon var 6 veckor...!), men det blev en mycket kort sväng. Nästa tur tog jag dem två och två, och det var inte utan att det snurrade i huvudet på mig när jag kom hem med sista paret!

Det gick ändå riktigt bra. Bitvis gick de på ordentligt i kopplet, men de ville gärna gå tätt intill mina ben och jag skulle nog ha gjort mig i Monty Pythons show med "Funny Walks", eller vad det nu hette. Ett jättekliv här, ett snedsteg där och så ett hoppsasteg. Men vi tog oss fram!

De som blev lämnade hemma gallskrek trots att Hilda fick lov att vara hos dem. Och när jag bytte gallskrek de som nyss varit ute! Även om det verkade som om de tyckte det var skönt att komma hem, så skulle de helst gått ut en gång till. Sedan skrek sista paret en gång till när de kom in - PUH, vilket liv! De vill mycket, de små.

Det har varit väldigt grått en tid nu. Det är mulet, regnar och är dimma. Hundarna blir leriga och blöta varje gång de är ute, och vilken färg valparna egentligen har, det vete fåglarna. Men det spelar inte så stor roll. Röda blir de allihop, bra mask ser de ut att få och alla torde få bra charbonnage i övrigt också med Pastis som pappa. Och, viktigast av allt, de är himla trevliga och framåt allihop!

Men jag undrar om inte detta blir den sista kullen jag föder upp. Visserligen är det lågkonjunktur och många har lite svårt att få sina valpar sålda, men att det skulle vara så få som är intresserade av tervueren som brukshund, det trodde jag inte.

Det kanske inte är så konstigt ändå. De flesta som föder upp tervar, är ju inriktade på utställning och säljer sina valpar ffa som sällskapshundar. Den som vill ha en bra brukshund väljer i första hand en malle, vill man nå långt inom lydnad är det border collie eller kelpie som gäller. Och vill man ändå ha en terv att tävla med, väljer man en kennel med bra rykte inom bruks hellre än att chansa på en mer okänd uppfödare.

Vänder man sig till en etablerad uppfödare har man fler hundar från den uppfödaren att titta på och bedöma, och där finns fler som tävlar med sina hundar. Även om jag själv tävlar (och nu är inne på den tredje generationen) och får bra resultat, så har jag inte kommit till SM (än!?) och jag har ingen "stjärna" bland valpköparna som kan göra reklam för kenneln.  Kjell var ju på god väg inom brukset med Terry (Kuling), så det känns otroligt onödigt och trist att en klåpare till kollega sövde ihjäl hunden genom att inte följa de mest elementära reglerna för narkos och sedering - framförallt för Kjell förstås, men också för kenneln.

I övrigt har det blivit så att de som vänt sig till mig för att köpa valp har mest önskat sig en sportig sällskapshund, och då syns det inte utåt hur bra hunden är. Lite otur är det att de valpköpare till Tokas syskon som jag uppfattade verkligen ville satsa på bruks och tävling, inte har kommit till skott. Såvitt jag vet är alla i kullen väl omtyckta och lever aktiva liv, men det hade varit mycket trevligt om fler hade fått visa vad de kan.

Valparna i den här kullen tror jag har ännu mer motor och mer vilja, och lämpar sig sämre för ett liv bara som sportiga sällskapshundar. Risken är att de då inte får utlopp för sin arbetslust och istället blir problemhundar. Det är lite frustrerande att det finns intressenter som både har tillräcklig kunskap och skulle vilja ha en valp ur kullen, men som redan sitter med för många hundar och inte kan ta en till. Jag är själv i den sitsen, annars kan jag tänka mig i princip vilken som av valparna som min framtida tävlingshund. Men Hilda är långt ifrån färdig på tävlingsbanan, och Toka är på G och mycket lovande, och det är svårt att räcka till för tre aktiva hundar inte minst i vardagen.

Nåja, det blir väl någon råd till sist. Men jag säljer inte valparna som rena sällskapshundar, utan bara till den som vill ha en tjänstehund (till räddning och bevakning borde de passa utmärkt, och det är inte omöjligt att kamplusten räcker även för t.ex. en väktarhund), en hund för eftersök av skadat vilt eller en tävlingshund för bruks (helst), lydnad och/eller agility. Inte för att hunden har det bättre om den får tävla, men har ägaren målet att komma till tävling, är chansen större att det faktiskt blir av att träna....

Nu får det gärna bli vinter och kallt!