Miljöträning

Den senaste tiden har valparna fått träffa många nya människor och hundar, och undersöka nya miljöer. Vi har varit på besök i Uppsala och hälsat på mattes syskon.

Vi bodde hos den yngre av mina bröder. De har hund själva och en källare med gillestuga där de kan hysa in gäster - och medföljande hundar. Till källaren leder förstås en källartrappa, eller två - en direkt utifrån och en nedgång i trapphuset -  och valparna som annars är vana vid ett enplanshus fick nu träna på att gå i trappor. Sedan hör det också en stor härlig trädgård till huset som valparna fick springa omkring i. Trädgården såg relativt orörd ut när vi for, så jag hoppas att det inte kommer någon saftig räkning på söndertuggade rara växter i efterskott....

De fick också bekanta sig med familjens snälla goldentik. Hon var nyopererad och hade både krage och T-shirt för att inte slikca eller klia sig på stygnen - det var en ny upplevelse för valparna! Men de vande sig snabbt. det blev förstås inte så mycket lek med den opererade damen.

Vidare var vi på fest hos min syster. Mellan de olika rätterna ägnade vi oss åt aktiviteter i deras - likaledes stora - trädgård, och valparna fick vara med. Min syster är en entusiastisk odlare men jag tror att även hennes trädgård överlevde vårt besök. De övriga gästerna sa i alla fall att det var roligt med valparna som sprang omkring.... Tur att det inte var lerigt. 

Vi hann också med ett besök till Upplands Väsby och kennel Ullhedens. Där fanns det 7 tervvalpar och en mallevalp för Toka och Busa att bekanta sig med - och ännu en stentrappa att träna i! De vuxna hundarna hjälpte under tiden malletiken Tilda med att vakta tomten. Bland Ullhedens tervvalpar fanns en riktig tuffing som inte alls uppfattade mina fyra veckor äldre valpar som på minsta sätt respektingivande. Den mopsade upp sig mot både Toka och Busa - "Ni har inte här att göra!"  - och Toka och Busa backade förvånat.

Mycket bilåkning blev det också, men det gick bra. Busa är lite känslig för om det blir varmt och sedan guppar eller svänger för mycket. Då kan hon börja må lite illa. Men hon är inte på långa vägar så känslig som sin mormor som mådde illa nästan varje bilresa de första månaderna. Och varken Busa eller mormor Salsa verkar ha något emot att åka bil, tack och lov!

Valparna har fått lite mer miljöträning denna helg. Hilda, Salsa och jag har varit i Järvsö idag där Hilda och jag har tävlat spår, och under tiden fick valparna vara hos en klubbkamrat med schäfer och hovawart. Nytt hem, ett hundvant barn och nya hundar - mycket nyttigt! De hade tydligen skött sig hyfsat och är välkomna tillbaka.

Hilda och jag har alltså provat på att tävla. Spåret gick helt ok, utmärkt spårupptag, plockade första pinnen. Sedan dröjde det lite väl länge till pinne nr två - det visade sig att vi hade missat två pinnar där. Men de övriga pinnarna plockade hon, och förutom vid lite störning i form av häckande fåglar (av för mig okänt slag) som protesterade högljutt när vi klampade in i deras revir, så jobbade Hilda bra hela tiden. Men tempot sjönk betydligt mot slutet i värmen.

När det sedan var dags för uppletande tyckte Hilda att hon hade presterat nog för dagen. Visserligen plockade hon in två föremål, men ack så segt det gick och inte gick hon ut till den bortre kanten inte. Det blev inga poäng för den insatsen, och då räckte det inte till ett uppflytt så vi bröt tävlingen där. Godkänt har vi sedan tidigare, och att plåga hunden med lydnad i hettan för möjligen ännu ett godkänt kändes inte motiverat. Nu dröjer det till nästa högrespår inom rimligt avstånd så vi kommer att ha gott om tid att träna.

Salsa däremot ska in i hetluften nästa helg - vi får se hur det går. Salsa är lite mer förberedd, vi har ju redan tävlat i år även om det var lydnad och inte bruks. Salsa har ju dessutom mer rutin på både uppletande och lydnadsmomenten. Men allt kan hända på tävling!

Här kommer en valpbild på Hilda:

Liten Hilda
Hilda 9 veckor gammal

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback